«

»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ανθρωπος

Είτε αφορά σε μεμονωμένα άτομα, είτε σε ομάδες, η υποστηρικτική παρέμβαση του Ιδρύματος κινείται κατά το δυνατόν πιο κοντά στην κάλυψη της πραγματικής ανάγκης και στην πλήρη επίλυση του προβλήματος, και όχι στην απλή επικουρική βοήθεια. Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη έχει αναπτύξει πολύπλευρο έργο στον τομέα της πρόνοιας, ενισχύοντας προγράμματα φορέων για την ψυχική υγεία, την τρίτη ηλικία και το παιδί. 

2ο ΤΕΤΡΑΘΕΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Το 2003, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 2.900­ για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και βίντεο.

 

ACTIONAID

Αναδοχή 10 παιδιών από την Αφρική για μία εξαετία

Το πρόγραμμα αναδοχής παιδιών της μη κυβερνητικής οργάνωσης Actionaid στοχεύει στην υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων στην περιοχή όπου ζει, έτσι ώστε να επιτευχθούν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 9.900­ στην οργάνωση Actionaid για την αναδοχή δέκα παιδιών από την Αφρική για μία εξαετία (από το 2001 ως το 2007).

 

UNICEF

Δωρεά

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF ιδρύθηκε το 1977 και μέχρι σήμερα εργάζεται για να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο καθώς και για να υποστηρίξει τα προγράμματα βοήθειας του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Το 1997, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ενίσχυσε την UNICEF με δωρεά ύψους 17.600­.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ενίσχυση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Καλλιμανοπούλου βρίσκεται στα Καλάβρυτα και λειτουργεί υπό την καθοδήγηση της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Το 1993, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε οικονομική ενίσχυση ύψους 2.900­.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

Αγορά εξοπλισμού

Το 2004, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 3.000­ στην Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Χημείας, για την αγορά εξοπλισμού.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Περιφερειακό συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας

Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη στήριξε με το ποσό των 14.600­ τη διοργάνωση του περιφερειακού συνεδρίου της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το 1999.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ

Δωρεά

Το 2001, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ενίσχυσε με 3.000­ το Τμήμα Σάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του.

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ

Αγορά ακινήτου για «Κοινοτικό Σπίτι»

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (EΨYΠE) είναι ένας από τους πρώτους φορείς που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την ανάπτυξη του μοντέλου της κοινοτικής φροντίδας της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου.

Το 2001, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη συνέβαλε με 44.000­ στην αγορά ακινήτου («Κοινοτικό Σπίτι») στο Γαλάτσι.

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «18 ΑΝΩ»

Δωρεά

Το 1998, το Ίδρυμα προσέφερε 19.000­ στη Μονάδα Απεξάρτησης από τα ναρκωτικά της Θεραπευτικής Κοινότητας «18 Άνω».

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αγορά οικίας στέγασης ψυχικά πασχόντων στην Αλεξανδρούπολη

Έμεναν κλεισμένοι επί δεκαετίες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε μεγάλα ψυχιατρεία, όπως η Λέρος και το Δαφνί. Το σύστημα της ασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων τούς απομόνωνε ακόμη περισσότερο κι από την ίδια τη φύση του νοσήματός τους.

Το σύστημα άλλαξε, πρώτα διεθνώς και ύστερα και στην Ελλάδα. Η αποασυλοποίηση, όμως, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Αν για τον περιορισμό φτάνει ένας φράχτης και ψηλοί τοίχοι, η επανένταξη απαιτεί συλλογική προσπάθεια, αγάπη, ειδική μέριμνα και απέραντη υπομονή.

Με τη βοήθεια των θεραπευτών της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, έγινε ένα βήμα από τον φόβο προς την ελπίδα, από την απομόνωση στην κοινωνικοποίηση. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα προβλήματα πολλά, κυρίως για εκείνους που δεν έχουν οικογένεια, στέγη και πόρους. Έτσι, τον Οκτώβριο του 1998, το Ίδρυμα με δωρεά ύψους 112.000­ εξασφάλισε μια στέγη στην Αλεξανδρούπολη, ένα κανονικό σπίτι που στεγάζει άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποσυλοποίησης της Εταιρείας.

Στα ίχνη των άλλων ημιαυτόνομων διαμερισμάτων διαβίωσης ασθενών, που με τη φροντίδα των ειδικών λειτουργούν στη Φωκίδα και στη Θράκη, η οικία της Αλεξανδρούπολης έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενουμένους να ζουν φυσιολογικά, συμμετέχοντας στις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες του τόπου.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής, κ. Π. Σακελλαρόπουλος, όταν παρέλαβε την επιταγή αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Λίλιαν Βουδούρη, γύρω στο 1970, επιδότησε για πρώτη φορά μια προσπάθεια περίθαλψης κατ’ οίκον των σχιζοφρενών κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Αγορά λεωφορείου

Το 2008, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 32.000­ στην Εταιρεία για την αγορά ενός λεωφορείου που χρησιμοποιείται για να μεταβαίνουν οι φιλοξενούμενοι στην οικία.

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αγορά λεωφορείου

Το 1998, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 8.800­ για την αγορά λεωφορείου, το οποίο χρησιμοποιείται από τις καλόγριες της μονής για τη μετάβασή τους στα χωριά της περιοχής και την παροχή βοήθειας στους κατοίκους.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ»

Δωρεά

Το Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας «Το Περιβολάκι» ιδρύθηκε το 1983 και στεγάζεται στο Χαλάνδρι. Είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο που έχει ως στόχο τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών και των εφήβων με αυτισμό ή ψύχωση, καθώς και την υποστήριξη των οικογενειών τους.

Το 1993, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε οικονομική ενίσχυση 58.700­ στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας «Το Περιβολάκι».

 

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

2ο Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής

Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη στήριξε τη διοργάνωση του 2ου Συνεδρίου Προληπτικής Ψυχιατρικής, που οργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 9-12 Απριλίου 1992, προσφέροντας 14.600­.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ

Οικονομική ενίσχυση

Το 1996, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ενίσχυσε τον οίκο ευγηρίας με το ποσό των 2.700­.

 

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Ενίσχυση προγράμματος για ασθενείς

Το 2002, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη διέθεσε 25.000­ συνεισφέροντας στην υλοποίηση ειδικού προγράμματος για ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Εξάλλου, το 1996, το Ίδρυμα δώρισε 2.900­ στον Όμιλο, για τους σκοπούς