«

»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

 

Κοινωνία – Ανθρωπος

Πάντα υπάρχουν ανάγκες που δεν καλύπτονται, πάντα υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν, πάντα υπάρχει περιθώριο προσφοράς. Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη επεδίωξε, τα τελευταία 20 χρόνια λειτουργίας του, να στηρίξει προγράμματα και δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή. Επίσης συνέβαλλε στην ανάδειξη τόπων και έργων που έχουν μεγάλη πολιτισμική αξία, για τον ελληνισμό και παγκοσμίως, προσφέροντας δωρεές για την αναστήλωση ναών με ιστορική σημασία και για διάσωση της παράδοσης.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ

Αποκατάσταση σχολικού κτηρίου

Κατά τη διετία 1998-1999, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη διέθεσε 88.000­ για την αποκατάσταση του κτηρίου της Σαντράπειας Σχολής, που στεγάζει το Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο του Καστελλόριζου.

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού

Για πολλά χρόνια, στο Ξυλόκαστρο και στις γύρω κοινότητες, οι γονείς, και κυρίως οι εργαζόμενες μητέρες, μαζί με τις τοπικές αρχές, προσπαθούσαν να βρουν τα απαιτούμενα κονδύλια για την ανέγερση ενός κέντρου για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι ανάγκες ήταν πολλές και σοβαρές, το οικόπεδο υπήρχε κι αυτό που έλειπε ήταν η οικονομική βοήθεια. Το 1995 το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 161.000­ στον Δήμο Ξυλοκάστρου για την κατασκευή ενός πρότυπου νηπιαγωγείου και ενός παιδικού σταθμού, που τόσο ανάγκη είχε η περιοχή. Δυο χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ενός σύγχρονου καλαίσθητου νηπιαγωγείου, καθώς και του παιδικού σταθμού, που συστεγάζονται σε ένα κτήριο στην πλατεία του δήμου.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ (2005)

Βοήθεια σε σεισμοπαθείς

Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 3.000­ στα θύματα του σεισμού, μέσω του Τηλεμαραθωνίου της ΝΕΤ το 2005.

ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Αποπεράτωση ιερού ναού

Το 2003, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 2.900­ για την αποπεράτωση του ιερού ναού που βρίσκεται στη Μεσσηνία.

ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Αναστήλωση

Το 1992, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 14.600­ για να ενισχύσει την αναστήλωση της ιστορικής Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που βρίσκεται στην Ορμύλια Χαλκιδικής.

ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

Αναστήλωση

Το 1998, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη συνέβαλε με το ποσό των 8.800­ στην αναστήλωση της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Παντοκράτορος, που βρίσκεται στην Πεντέλη.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ίδρυμα περίθαλψης χρονίως πασχόντων

Στην ακριτική Θράκη, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, μια περιοχή με μεγάλες ανάγκες και περιορισμένους πόρους, λειτουργεί υπό τη σκέπη της Εκκλησίας ένα πρότυπο ίδρυμα. Ο «Αγιος Κυπριανός» είναι ίδρυμα περίθαλψης χρονίως πασχόντων και προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μια διαρκώς αυξανόμενη λίστα αναμονής ασθενών που χρειάζονται βοήθεια. Ειδικά στο επίπεδο της υποδομής, κτηριακής και υλικοτεχνικής, τα προβλήματα είναι μεγάλα.

Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε το ποσό των 147.000­ για την ανέγερση μίας επιπλέον πτέρυγας, δυναμικότητας εβδομήντα επτά κλινών, για τη φιλοξενία των πασχόντων της περιοχής. Η πρωτοβουλία αυτή έλυσε το πρόβλημα πολλών συνανθρώπων μας, οι οποίοι μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν τα γηρατειά και την αρρώστια μόνοι κι αβοήθητοι.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ

Ενίσχυση σεισμοπαθών

Ένα είδος εκστρατείας για να επουλωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πληγές από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου ήταν η συντονισμένη προσπάθεια του Ιδρύματος το 1995, με σκοπό να συνδράμει αποτελεσματικά τους σεισμόπληκτους της Κοζάνης και των Γρεβενών. Μετά από επίσκεψη μελών του Δ.Σ. στις περιοχές και τις πρώτες αποστολές με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, ακολούθησε μια συντονισμένη παρέμβαση.

Παραδόθηκε στον Μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιο το ποσό των 14.700­ για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, ενώ στη Σιάτιστα, εκεί όπου γεννήθηκε ο Άρης Βουδούρης, δόθηκαν για τον ίδιο σκοπό 14.700­ στον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Αποπεράτωση ιερού ναού

Το 1999, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη συνέβαλε με μια δωρεά 2.900­ στην αποπεράτωση του ιερού ναού.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΜΠΗΣ ΚΑΙ ΣΦΑΚΙΩΝ

Γηροκομείο «Σπίτι Αγάπης και Στοργής»

Τον Μάρτιο του 1998, ένα ξεχωριστό γράμμα έφτασε στα χέρια του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Αποστολέας ένας σεβάσμιος γέροντας, ο Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων Ειρηναίος. Όνειρό του η ολοκλήρωση ενός «Σπιτιού Αγάπης και Στοργής» για πάσχοντες και ανιάτους, κυρίως ηλικιωμένους. Πάνω από τριακόσιοι άνθρωποι σε κατάσταση μεγάλης ανάγκης, κατάκοιτοι, ασθενείς κι ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν, σε φτωχικά σπίτια και καταλύματα εντελώς ακατάλληλα έως απαράδεκτα, περίμεναν ένα ανάξιο της ζωής τους τέλος, μοιρολατρικά. Αυτό το όνειρο ήταν δύσκολο στην πραγμάτωσή του.

Η ανταπόκριση εκ μέρους του Ιδρύματος ήταν άμεση. Μια προσφορά ύψους 235.000­, που δόθηκαν στον Μητροπολίτη ως αναγνώριση του έργου του. Ο σεβασμιότατος αναζήτησε και βρήκε εθελοντές Σαμαρείτες, γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και απλούς κατοίκους, που συνεισφέρουν εθελοντικά με την παρουσία και την εργασία τους το «Σπίτι Αγάπης και Στοργής». Τρεις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αλλά, κυρίως, μια δύσκολα μετρήσιμη ατμόσφαιρα αγάπης, φροντίδας και ζεστασιάς για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΩΤΟΧΩΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αποπεράτωση ιερού ναού

Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη συνέβαλε στην αποπεράτωση αυτού του ιερού ναού που έχει ιστορική σημασία, προσφέροντας το ποσό των 29.400­, το 1998.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΟΘΩΝΩΝ

Αποπεράτωση ιερού ναού

Το 1999, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη συνέβαλε στην αποπεράτωση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος Οθωνών, ενός ναού με ιστορική σημασία, προσφέροντας 4.400­.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΘΙΩΝ ΡΟΔΟΥ

Ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού

Αν οι ανάγκες στις περιφέρειες που βρίσκονται σχετικά κοντά στο κέντρο είναι μεγάλες, στις ακριτικές περιοχές είναι ζωτικής σημασίας. Εκεί το πρόβλημα αποκτά μια ακόμη διάσταση: αυτή της εθνικής και πολιτικής, καθώς η περαιτέρω ερήμωση των ακριτικών νησιών και χωριών εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους. Και η ερήμωση είναι πολλές φορές απότοκη απλών πρακτικών προβλημάτων, που μπορούν να λυθούν εύκολα αν υπάρχει ενδιαφέρον και θέληση.

Όπως στην Κοινότητα Καλυθίων της Ρόδου, όπου νέες εργαζόμενες μητέρες δεν είχαν πού να αφήσουν τα παιδιά τους.

Στις 24 Ιουλίου 1996 διατέθηκε από το Ίδρυμα το ποσό των 103.000­ για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού. Ο σταθμός που έδωσε τη δυνατότητα σε πολλές από τις νέες οικογένειες του χωριού να εργαστούν στον τόπο τους χωρίς το σοβαρό καθημερινό πρόβλημα της φύλαξης των παιδιών τους

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Παιδικός σταθμός

«Οι Φίλοι του Παιδιού» είναι ένα σωματείο που λειτουργεί από το 1987 και προσφέρει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και επιβίωσης, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα της κοινοτικής ανάπτυξης και της αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, όπως οι σεισμοί. Ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα του σωματείου αποτελεί η προστασία βρεφών των άγαμων μητέρων που οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας παιδικού σταθμού στην περιοχή του Κολωνού, που θα καλύψει ένα μεγάλο κενό στη φιλοξενία αυτών των παιδιών.

Το 2003, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, με τη χορηγία ποσού 82.200­ έδωσε τη δυνατότητα στο σωματείο να προβεί σε αγορά οικοπέδου για την ανέγερση παιδικού σταθμού, που εξασφάλισε στις άγαμες μητέρες την ευκαιρία να εργάζονται και στα παιδιά τη δυνατότητα να φιλοξενούνται στο σταθμό με συνθήκες κατάλληλες για τη σωματική, αλλά και την ψυχική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS

Ψυχολογική υποστήριξη σεισμοπαθών

Μετά τον σεισμό της Αθήνας, τον Σεπτέμβριο του 1999, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη στήριξε το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών και των γονέων τους που διέμεναν στους καταυλισμούς. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τα Παιδικά Χωριά SOS και το Ίδρυμα προσέφερε 17.700­.