«

»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Υγεία

Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, επιδιώκει να συμβάλλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα. Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό να διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για απρόσκοπτη δημιουργική εργασία. Με αυτό το σκεπτικό, το Ίδρυμα έχει χρηματοδοτήσει νοσοκομειακά κέντρα και άλλα ιδρύματα για την αγορά διαγνωστικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην περιφέρεια, καθώς επίσης και ιατρικά ερευνητικά προγράμματα.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Αγορά ακτινολογικού μηχανήματος

Είναι ένα σπουδαίο νοσηλευτικό ίδρυμα της περιφέρειας. Οι δυνατότητές του από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού είναι σημαντικές και οι ανάγκες των κατοίκων αυτής της ιστορικής πόλης είναι μεγάλες. Ωστόσο, το έργο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαβρύτων περιορίζεται εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων, του προβλήματος που ταλανίζει τα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία.

Το 1996, άμεση προτεραιότητα ήταν η απόκτηση ενός σύγχρονου ακτινολογικού μηχανήματος. Το πρόβλημα λύθηκε με μια δωρεά ύψους 117.300­, από το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη.

Ο τότε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Καλαβρύτων, κ. Ανδρέας Πουλόπουλος, είχε πει: «Να είστε πάντα άξιοι και να έχετε δύναμη ώστε να συνεχίσετε το έργο σας. Αυτή η προσφορά είναι φιλί ζωής για την περιοχή. Στο εξής μια πτέρυγα του Νοσοκομείου θα λέγεται “Λίλιαν Βουδούρη” κι ένας δρόμος της πόλης θα φέρει το όνομά της».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ενίσχυση του ερευνητικού έργου για το έμφραγμα

Το 2009, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη προσέφερε 60.000­ στο Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επιστημονική έρευνα πάνω στη «συνέργεια της κληρονομικής προδιάθεσης και των εξωγενών παραγόντων στην αιτιολογία του εμφράγματος». Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του ελληνικού σκέλους του προγράμματος EPIC (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ιατρικής και Κοινωνίας). Το πρόγραμμα διευθύνει ο καθηγητής κ. Τριχόπουλος και βρίσκεται υπό εξέλιξη.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Δωρεά

Το Διαβητικό Κέντρο της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην καταπολέμηση του διαβήτη, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας και της πρόληψης.

Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, επιθυμώντας να συμβάλει στην ενίσχυση του Κέντρου, διέθεσε υπέρ των σκοπών του ποσό 29.400­. Τα χρήματα αυτά προήλθαν από μουσική εκδήλωση στη μνήμη του Άρη και της Λίλιαν Βουδούρη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Φεβρουάριο του 1999.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Αγορά ιατρικών μηχανημάτων

Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», προκειμένου να αγοραστούν δύο μηχανήματα: ένα μηχάνημα αναισθησίας και ένας αναλυτής αίματος, συνολικής αξίας 62.000­.

Τα μηχανήματα αυτά ήταν απαραίτητα για τη δημιουργία τού «Νοσοκομείου Ημέρας», στο οποίο περιθάλπονται παιδιά που πάσχουν από αιματολογικές και ογκολογικές ασθένειες. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2001, με αποτέλεσμα αυτή η νέα μορφή περίθαλψης να βελτιώσει τις συνθήκες νοσηλείας των παιδιών που έχουν ανάγκη βραχείας παραμονής στο νοσοκομείο, για επαναλαμβανόμενη ανά μήνα θεραπεία.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Δωρεά υπερηχοκαρδιογράφου

Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, με τη χορηγία ποσού 140.000­, έδωσε τη δυνατότητα στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου να αποκτήσει έναν σύγχρονο υπερηχοκαρδιογράφο. Οι ειδικοί θεωρούν τον υπερηχοκαρδιογράφο ως μία από τις τρεις μεγάλες επαναστάσεις του 20ού αιώνα στον τομέα της καρδιολογίας.

Το μηχάνημα αυτό μπορεί να εξυπηρετεί 4.500-5.000 ασθενείς σε ετήσια βάση, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τη δυνατότητα προαγωγής του επιστημονικού έργου και της εκπαίδευσης ιατρών και φοιτητών της Ιατρικής.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Αγορά μηχανημάτων για το Εργαστήριο Ανοσολογίας Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Το Εργαστήριο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1993 και είναι κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα ερευνητικά εργαστήρια για τις παθήσεις αυτές παγκοσμίως. Είναι ένα αναπτυσσόμενο κέντρο έρευνας των αυτοάνοσων νοσημάτων που συνεργάζεται με αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα έχει εκτελέσει περισσότερες από 20.000 εξετάσεις που αφορούν σε πολλαπλές διαγνωστικές δοκιμασίες και στον έλεγχο άνω των 5.000 βιολογικών δειγμάτων ασθενών. Αξίζει να σημειώσουμε πως περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά τα ποσοστά νόσησης και θνησιμότητας είναι υψηλά.

Τον Σεπτέμβριο του 1998, το Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη για την προσφορά του στο Εργαστήριο Ανοσολογίας Αυτοάνοσων Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής.

Η Αίθουσα Κυτταρομετρίας «Λίλιαν Βουδούρη», με τα δύο ζωτικής σημασίας υπερσύγχρονα μηχανήματα αξίας 147.000­, η οποία εγκαινιάστηκε παρουσία δεκάδων καθηγητών, ειδικών και φοιτητών, λειτουργεί προσφέροντας σημαντική ενίσχυση στο ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου, έργο που βοηθά χιλιάδες ασθενείς σε όλη την Ελλάδα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Δωρεά

Το 1988, μια ομάδα γυναικών που είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε μαστεκτομή αποφάσισαν να βοηθήσουν ουσιαστικά τις γυναίκες που θα ζούσαν στο μέλλον μια παρόμοια εμπειρία. Αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια προσπάθεια μετάδοσης της γνώσης, της δύναμης και της σοφίας που απέκτησαν μέσα από την πορεία της αποθεραπείας. Με το σύνθημα «Ζήσε τώρα καλύτερα» δείχνουν στις γυναίκες που βιώνουν ανάλογη εμπειρία πώς να απομυθοποιήσουν το πρόβλημα και να το μετατρέψουν σε ευκαιρία για να βελτιώσουν τις σχέσεις με την οικογένεια και τον εαυτό τους. Ο Σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικός και συνεργάζεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με άλλους φορείς που ασχολούνται με ανάλογα θέματα.

Τον Ιούνιο του 1997, το Ίδρυμα προσέφερε 8.800­ για να συμβάλει στην προσπάθεια του Συλλόγου.